Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babakarácsony

2008.12.11

Ahogy közeledik a baba első, esetleg második, kicsit tudatosabban megélt karácsonya, úgy leszünk mi, szülők is egyre izgatottabbak. A díszek, ajándékok és egyéb apróságok beszerzése során talán csak az utolsó pillanatban merül fel a kérdés: mégis mi legyen a menü?

 

Bár karácsonykor hajlamosak vagyunk mindent eltúlozni, így az evészetet is, a babák táplálásánál ebben az időszakban sem lehet lazítani. Alaptanácsként érdemes megfogadni, hogy ekkor is csak a már bevezetett, ismert ízek jöhetnek szóba. Senkinek sem tesz jót, ha két napig, amíg elérhetetlen a gyerekorvos, azon kell töprengeni, vajon a frissen kóstolt étel vagy egy vírus okozza-e a szűnni nem akaró hasmenést.

A legegyszerűbb dolgunk talán a hozzátáplálás első két-három hónapjában van, hiszen ekkor még a kulináris izgalmak kimerülnek az alma, répa és krumpli alkotta háromszögben. Egy-egy sütőtök vagy meggypüré elkészítése pedig olyan egyszerű, hogy fél kézzel is elkészül, amíg a többi családtag finomságai rotyognak.

Kilenc-tíz hónapos kor környékén, amikor már szélesedik a bevethető ételek tárháza, némileg bonyolódik a helyzet. Ilyenkor már nem szükséges a külön főzőcskézés, inkább a fűszerezés, sűrítés előtt célszerű kivenni a baba adagját.

Egyéves kortól már szinte mindent adhatunk a babának, de a bogyós gyümölcsökkel, diófélékkel még ekkor is érdemes csínján bánni. Ekkor általában már azzal is tisztában van mindenki, vajon mit kedvel csemetéje, és melyik az az ételféleség, amelyre rá sem tud nézni.

 

Előétel

 

Ami a hagyományos karácsonyi menüt illeti, a legnagyobb gondot a nehéz, zsíros ételek, illetve a halszálka jelentheti. A halászlé paprikás szaftját lecserélhetjük egy egyszerűbb, zöldséges hallevesre. Sőt, a halak közül talán célszerűbb a puha húsú és nagyrészt szálkamentes tengeri halakat választani, mint a lazac és a tonhal. Persze itt nem a konzerv és pácolt változatokra gondolok, hanem a frissen vagy fagyasztott állapotban árusított szépséges halszeletekre.

 Brokkolikrémleves lazackockákkal

 

Hozzávalók 4 személyre:
• 400 g brokkoli
• 2 szem burgonya
• 2 dl tejszín
• 2 evőkanál vaj
• 150 g lazacfilé
• só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A brokkolit és a burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük a zöldségeket. Leszűrjük, de a főzővizet megtartjuk. A baba számára félreteszünk egy adagnyi zöldséget. Saját adagunkat tejszínnel összeturmixoljuk, fűszerezzük és főzővízzel hígítjuk, ízlés szerint.

A 2-3 centis kockákra vágott lazacfilét vajon minden oldalról megsütjük, ez lesz a levesbetét.

Bababarát megjegyzések: A burgonyát önmagában akár hat hónapos kortól, brokkolival turmixolva pedig hét hónapos kortól adhatjuk. A tejszínes leves és a lazacfalatkák kóstoltatása egyéves kortól ajánlott.

 


Főétel

 

A pulykasült, amely az utóbbi időben egyre inkább a karácsonyi lakomák egyik főszereplője, például kiválóan alkalmas a babák táplálására, különösen, ha kerül mellé némi sült gyümölcs is, amely üdítő alternatívája a befőtteknek, kompótoknak. Kevéssé ismert, de a natúr gesztenye például tökéletes babatáplálék, mert könnyen emészthető, és tápláló is.

 Gesztenyével és májjal töltött pulykatekercs gyümölcságyon

 

Hozzávalók 4 személyre:
• 600 g pulykamellfilé,
• 100 g hajszálvékonyra szeletelt húsos szalonna,
• 250 g natúr gesztenyemassza,
• 100 g pulykamáj,
• 1 póréhagyma,
• 1 tojás,
• 1 evőkanál tejföl,
• 1 zsemle,

• 2 kiskanál morzsolt zsálya,

• só, bors

 

Köretként:

• 2 savanykás alma

• 6 burgonya

•  6-8 szem aszalt szilva

• aszalt sárgabarack

• egész gesztenyeszemek

 

Elkészítése: A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, kicsit megütögetjük, hogy egyenletes legyen mindenhol a vastagsága. Egy nagyobb darab fóliára egymás mellé sorakoztatjuk a szalonnaszeleteket, amelyek kicsit át is fedik egymást. Erre terítjük a pulyaszeleteket, szintén szorosan egymás mellé. Sóval és borssal fűszerezzük.

A töltelékhez tejbe vagy vízbe áztatjuk a zsemlét, kicsavarjuk és elmorzsoljuk. A felkockázott póréhagymát és májat kevés olajon megpirítjuk, amikor kihűlt, ledaráljuk. Hozzákeverjük a zsemlét, a gesztenyemasszát, a tojást, a tejfölt. Zsályával, sóval és borssal fűszerezzük.

A pulykaszeletek egyik oldalára halmozzuk a tölteléket, majd a fólia segítségével feltekerjük a szalonnát és a húst, de nem kell a fóliába tekerni.

Egy nagyobb tepsibe szórjuk a feldarabolt almát, a burgonyát és az aszalt gyümölcsöket. Erre fektetjük a hústekercset. Ha gyerekek nem esznek belőle, alá önthetünk 1 deci fehérbort, de egy kevés víz is megteszi.

Középmeleg sütőben másfél órát sütjük, az első órában fóliával lefedve, aztán takaró nélkül, hogy a szalonna kicsit megpiruljon. 

Bababarát megjegyzések: A pulykahúsból, a natúr gesztenyemasszából, a sült almából és az aszalt gyümölcsökből a babák már hét hónapos kortól kaphatnak. A fenti töltelékkel elkészített tekercs egyéves kortól fogyasztható.

 


Desszert

 

Az elmaradhatatlan süteménydömping illata nélkül persze mit sem ér a karácsony, de egy babának semmi szüksége bejglire és tortákra. Ha mégis mindenáron sütni szeretnénk, bőven megteszi, ha az egyszerűen és gyorsan elkészülő kekszeket fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel.

 Karácsonyillatú keksz

Hozzávalók 20 darabhoz:
• 100 g finomliszt
• 100 g teljes kiőrlésű liszt

• 50 g zabpehely

• 1 teáskanál sütőpor

• 100 g vaj

• 3 evőkanál méz

•  1 nagyobb alma

• 50 g mazsola

• 3-4 aszalt sárgabarack

• 1 tojás

• őrölt fahéj, szegfűszeg, vanília, gyömbér

Hogyan készül?
Az aszalt gyümölcsöket egészen apróra vágjuk. A kétfele lisztet, zabpelyhet és a sütőport elkeverjük, kézzel összemorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű vajjal. Amikor már elég jól összeállt a tészta, robotgéppel hozzákeverjük a cukrot, egy tojást és a lereszelt almát. Végül beleforgatjuk a gyümölcsdarabkákat, és fűszerezzük.

Kiskanállal sütőpapírra szaggatjuk a masszát, egymástól viszonylag távol, mert alaposan megnőnek a kekszek. 180 fokos sütőben alig negyedóra alatt szépen meg is sülnek, jó ropogósak leszek. Ahhoz, hogy ne is puhuljanak gyorsan vissza, érdemes rögtön rácsra vagy hideg tányérra szedni őket, hogy egyenletesen és gyorsan kihűljenek.

 

Bababarát megjegyzések: A keksz egyik alapanyagát, a reszelt almát már hat hónapos kortól adhatjuk a babáknak. A kész kekszet viszont már csak akkor, ha ügyesen rágcsálnak, illetve korábban is ettek már tojást. Erre általában úgy egyéves kor táján kerülhet sor.

 

Forrás: advent.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.