Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézes süti és kalács receptek

2008.12.12

Puha mézespogácsa

Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez:

25 dkg méz, 1 tojás, 3 tojássárgája, 1 dkg szalalkáli, 15 dkg porcukor, ánizs, őrölt szegfűszeg, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom, őrölt fahéj, 70 dkg liszt, 1 tojás a kenéshez, késhegynyi szerecsendió

 

A mézet keverőtálba tesszük, és ráöntünk 2 dl felforralt, forró vizet. Jól elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Egy másik edényben összekeverjük a cukrot, a fél citrom szűrt levét és reszelt héját, a tojást, a tojássárgákat, a fűszereket, a vaníliás cukrot, a szalalkálit, majd habosra keverjük. Lassan hozzáadagoljuk a lisztet és a kihűlt mézes szirupot, majd puha tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és 5-6 órát pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, mjad 5 mm vastagra nyújtjuk. Különböző alakú formával kiszúrjuk, és olajozott tepsikbe rakjuk. A sütőt 220 fokra hevítjük, és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát megsütjük. Még forrón megkenjük felvert tojással. Kihűtjük, és glazúrral díszítjük.

 

Egyszerű mézes

 

Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez:

50 dkg méz, 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 dl tej, 3 tojássárgája, őrölt fahér, 1 dkg kristálycukor, szalalkáli

 

A cukrot serpenyőben karamellizáljuk, meglocsoljuk egy evőkanál vízzel, és beforraljuk. A mézet, a tejet és a tejfölt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojássárgáját, a karamellát, a szalalkálit, kevés lisztet, majd jól összekeverjük. Lassan adagolva beleszórjuk a maradék lisztet, és összegyúrjuk. Deszkára tesszük, fél centi vastagra nyújtjuk, és formákkal kiszaggatjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal, megszórunk liszttel, és belerakjuk a formákat. A sütőt 240 fokra hevítjük, majd a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük.

 

Kép

Paraszt mézespogácsa

 

Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez:

30 dkg méz, 25 dkg procukor, 70 dkg liszt, 3 tojás, őrölt fahéj, 3 dkg reszelt citromhéj, ánizs, 1 dkg szalalkáli, őrölt szegfászeg, 1 tojás a kenéshez

 

A mézet lábasba tesszük, felönjük másfél deci vízzel, majd felforraljuk, és kihűtjük. Hozzáadjuk az ánizst, a szegfűszeget, a fahéjat, a szalalkálit és a citromhéjat, majd gyúródeszkán simára dolgozzuk a liszttel és a tojásokkal. Letakarjuk, 6 órán át pihentetjük, majd három részre osztjuk. Fél centi vastagra nyújtjuk, és különböző alakú formával kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük, és 220 fokon sütjük. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt. Forrón megkenjük felvert tojással, majd hagyjuk kihűlni, és glazúrral díszítjük.

 

Kép

Mézespogácsa figurák

 

Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez:

80 dkg liszt, 40 dkg méz, 25 dkg cukor, ánizs, fahéj, 2 tojás, 1 tojássárgája 1 dkg szalalkáli, szegfűszeg, csipetnyi só, olaj, 1 tojás a kenéshez.

A tojásglazúrhoz: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor

 

A cukrot feloldjuk 2 dl vízzel, majd felfőzzük, és kihűtjük. Öt púpozott evőkanál lisztet keverőtálba teszünk, majd hozzáadjuk a mézet, a két tojást és a tojássárgáját. Megszórjuk a fűszerekkel és a szalalkálival, majd jól összedolgozzuk. Lassan a masszához adagoljuk a maradék lisztet és a cukorszirupot úgy, hogy közepesen kemény masszát kapjunk. Letakarjuk, és hideg helyen, 12 órán át pihentetjük. Ezután négy részre osztjuk, mjad fél centi vastag tésztát nyújtunk belőlük. Különböző formákat használva, kiszúrjuk, majd vékonyan beolajozott tepsibe rakjuk. A sütőt 240 fokra hevítjük, és behelyezzük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett 180 fokra visszavesszük a hőt, és zemleszínűre sütjük. Közben elkészítjük a glazúrt: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, és csomómentesre kavarjuk. Az elkészült süteményeket kivesszük a sütőből, és még forrón megkenjük a felvert tojással. Miután kihűlt, glazúrral díszítjük.

 

Jó tanács 1: A fűszereket helyettesítheted készen kapható "Mézeskalács fűszerkeverékkel" is.

Jó tanács 2: Vigyázz, hogy a sütiket valóban világosra süsd, mert ha kicsit sötétebb, a méz keserű lehet tőle, és oda a műved... (Végülis karácsonyfára még jó lehet, én is oda szoktam rakni, ha valamelyik félresikerül... :D)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.